langs

Организация

Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) е неправителствено  сдружение на професионалистите, занимаващи се с лозарство и винарство в България. То е учредено през февруари 2000 г. като приемник на Асоциацията на производителите и търговците на вино и спиртни напитки, основана през 1991 г. Мисията на Камарата е да защитава и подкрепя професионалните интереси на своите членове, както и да гарантира и поддържа качеството, автентичността и произхода на вината.

НЛВК и 6-те регионални камари  (РЛВК Тракия, базирана в гр. Пловдив; РЛВК Мизия, базирана в гр. Плевен; Югоизточна тракийска РЛВК, базирана в гр. Сливен; РЛВК Черно море, базирана в гр. Варна; Южно-черноморска РЛВК, базирана в гр. Бургас, РЛВК Пирин, базирана в Сандански) са неправителствени организации, призовани да популяризират развитието и конкурентоспособността на българското лозарство и винарство. Те са също така упълномощени да издават сертификат за произход на качествени вина, както и сертификат за автентичност на гроздови сортове. Камарите са основали комисии за дегустация, които да извършват задължителните органолептични анализи.

Националната лозаро-винарска камара е организатор и съорганизатор на важни национални и международни прояви:

*Международна изложба за лозарство и винарство "Винария" в Пловдив от 1992 г. Изложбата се провежда ежегодно в началото на годината и привлича както производители на вино, така и производители и дистрибутори на машини, оборудване и спомагателни материали за лозарството и винарството от целия свят.  Международния конкурс за вина и спиртни напитки "Винария" е основно събитие в съпътстващата програма на изложението. Всяка година все повече и повече фирми се състезават за престижното отличие "Златен Ритон".

*САЛОН НА ВИНОТО  в София  от 2001 г. Изложбата де провежда ежегодно в средата на ноември и е насочена към най-големия национален пазар на вино - София.  САЛОН НА ВИНОТО  се радва на интерес на все по-нарастващ брой български и чуждестранни производители и търговци на вино,  които ежегодно участват в изложението, демонстрирайки техните нови и традиционни продукти. Конкурсът ЗЛАТНИ МЕДАЛИ на ИнтерЕкспо център и Конкурсът на потребителите са основни традиционни събития в съпътстващата програма.

*дефиле на младото вино  в Пловдив, от 2009 г. Това е празник на новата реколта български вина, който се провежда всеки последен уикенд на Ноември в Стария град в Пловдив. Дегустации, конкурс, лекции - всичко това цели разширяването на винената култура на консуматорите и демонстриране на качеството на българското вино.

*Bulgarian Wine Weekend, от 2013. Търговска дегустация и майсторски класове за експерти - всяка година за различен пазар на вино.

*Балкански фестивал на ракията и спиртните напитки, от 2013 г. Изложба и дегустация на традиционната а българска напитка ракия, както и на различни видове спиртни напитки от балканския регион и света.

*Презентации и дегустации на български вина в цялата страна и по света .

* Винени турове за професионалисти, ценители и любители на виното.

България предлага уникални дестинации за винен туризъм. Традициите на винопроизводството могат да бъдат подкрепени от факта, че повече от половината от златните съдове, свързани с виното в Европа, открити при археологически разкопки, са намерени  тук. Заедно с дегустация на висококачествени вина има много исторически обекти, датиращи събития от хилядолетия насам. Има уникални музеи на лозарството и винопроизводството, които демонстрират дългата история на виното по българските земи.

Професионално обучение и майсторски класове по лозарство и винопроизводство се организират от Центъра за професионално обучение към Националната лозаро-винарска камара в София. Завършилите получават официални дипломи и сертификати от Министерство на образованието на България.

Българските вина участват всяка година в много престижни винени конкурси по света кат: Decanter World Wine Competition, Concours Mondial de Bruxelles, International Wine and Spirits Competition in London, etc. и печелят високи отличия. През 2016 г. страната ни стана домакин на най-големия независим конкурс Concours Mondial de Bruxelles, който се проведе за първи път в Пловдив. 41 български винени експерти, журналисти, сомелиери, търговци и енолози бяха част от авторитетното жури, което включва специалисти от над 52 страни. По традиция 42% от представяните близо 26 мостри от 70 винарски изби спечелиха.

НЛВК издава научно списание по лозарство и винарство "ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО" от1911 г., както и списание за маркетинг и реклама на българското вино "BGWine", от 2012.

Националната лозаро-винарска камара определя стратегиите за развитие на лозарството и винарството и прилага политиките в лозаро-винарския сектор. Обединената общност на българските гроздо- и винопроизводители е призвана да възстанови репутацията на българското вино, като гарантира за неговата конкурентоспособност чрез използване на хилядолетния ни опит като страна винопроизводител. Като подчертава предимствата на благоприятните географски фактори и продължава дълбоко вкоренената древна традиция, българската винарска общност демонстрира и затвърждава неоспоримите качества и конкурентоспособност на български вина.